₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪ЭЄ₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:8,500 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ.



Περισσότερες από 8.500 ψηφίδες -πήλινα, γυάλινα μυροδοχεία, ειδώλια, νομίσματα, κοσμήματα και εξαιρουμένων των οστράκων- προστίθενται προς λύση του παζλ της ζωής στη Θεσσαλονίκη, όπως αυτή κυλούσε από τον 3ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 4ο αιώνα μ.Χ. Πρόκειται για ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη από το 2007 μέχρι σήμερα με αφορμή τις εργασίες της κατασκευής του μετρό.

Εν όψει της αυριανής ανακοίνωσης στην 24η Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Εργο στη Μακεδονία και στη Θράκη η προϊσταμένη της ΙΣΤ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Λίλιαν Αχειλαρά, δήλωσε στον «Α» για τις ανασκαφές στους σταθμούς του μετρό το 2010: «Ενα ακόμα τμήμα της δυτικής νεκρόπολης της αρχαίας Θεσσαλονίκης ανασκάφηκε σε έκταση 750 τ.μ. στο σταθμό ''Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός'', που αφορά την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο. Από 48 ελληνιστικούς τάφους 45 ήταν κτερισμένοι με προσωπικά αντικείμενα των νεκρών ή δώρα συγγενών και φίλων, όπως πήλινα αγγεία, χάλκινα νομίσματα, γυάλινα μυροδοχεία, χρυσές δανάκες, κοσμήματα, ειδώλια. Στο τμήμα της μεταγενέστερης, ρωμαϊκής περιόδου ερευνήθηκαν 31 τάφοι με ανάλογα κτερίσματα, ενώ σ' έναν εντοπίστηκε και ταφή σκύλου».

Σαρκοφάγος με διακόσμηση

Αλλοι 218 τάφοι του δυτικού νεκροταφείου ερευνήθηκαν ανατολικότερα, όπου θα κατασκευαστεί η Διακλάδωση προς Σταυρούπολη του σταθμού «Δημοκρατίας» και, όπως εξηγεί η κ. Αχειλαρά, «η οργάνωση του χώρου γινόταν με ταφικούς περιβόλους και σε συνάρτηση με τα ταφικά έθιμα εντοπίστηκαν δύο πηγάδια και λάκκοι απόρριψης αρχαίου υλικού. Εντοπίστηκαν 48 τάφοι ελληνιστικής φάσης, 38 κτερισμένοι. Από τη χρήση των ρωμαϊκών και υστερορωμαϊκών χρόνων ανασκάφηκαν 170 τάφοι πλούσιας τυπολογίας και εντοπίστηκαν μια μαρμάρινη, ορθογώνια, μονολιθική σαρκοφάγος με ανάγλυφη παράσταση ήρωα ιππέα και μία μαρμάρινη ορθογώνια λάρνακα με ανάγλυφη εξωτερική διακόσμηση με γιρλάντες, άνθη, γυμνούς Ερωτες και Νίκες, καθώς και καλύψεις μαρμάρινων σαρκοφάγων, τμήματα επιτύμβιων στηλών με επιγραφές ονομάτων των νεκρών στα ελληνικά και λατινικά».

Η ίδια αναφορικά με μεγάλο τμήμα της ανατολικής νεκρόπολης που εντοπίστηκε έξω από τα ανατολικά τείχη της αρχαίας πόλης υπογραμμίζει: «Κατά την ανασκαφή των δύο πρώτων στρωμάτων στο σταθμό ''Σιντριβάνι'' εντοπίστηκαν εννέα τάφοι ελληνιστικών χρόνων, κτερισμένοι με πήλινα αγγεία, πήλινα ειδώλια, χάλκινα νομίσματα, χάλκινο περιδέραιο, χάνδρες, χρυσά ενώτια, σιδερένια αιχμή δόρατος. Στη ρωμαϊκή φάση χρονολογούνται 433 τάφοι ποικίλης τυπολογίας, ενώ άμεσα συνδεδεμένα με τις ταφικές πρακτικές εντοπίστηκαν κατάλοιπα επτά αγωγών ύδατος. Στο δυτικό τμήμα του σταθμού ''Πανεπιστήμιο'' αποκαλύφθηκε κατασκευή κυκλικής κάτοψης, λαξευμένη στο έδαφος, ύψους 7,20 μ., για την αποθήκευση στερεών -ο εντοπισμός κεραμικής υστερορωμαϊκών χρόνων, όπως το χάλκινο νόμισμα του Κώνστα του Α' (347-348 μ.Χ.) χρονολογεί την κατασκευή στο δεύτερο μισό του 4ου αι. π.Χ.»


Πηγή: Γιώτα Σωτηροπούλου, Εφημερίδα "Αγγελιοφόρος"



Δεν υπάρχουν σχόλια: