₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪ЭЄ₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΟ ΣΙΣΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΤΑΝΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣTα πεπραγμένα του 2010 της βελγικής σχολής Αθηνών παρουσιάστηκαν στο Δανικό Ινστιτούτο της Αθήνας. Κατά την παρουσίαση έγινε λόγος για την έκθεση «Ό,τι λάμπει…», που ολοκληρώθηκε με επιτυχία τον Ιανουάριο του 2011 στο Νομισματικό Μουσείο, αποτέλεσμα συνεργασίας της βελγικής πρεσβείας, της βασιλικής βιβλιοθήκης του Βελγίου, της βελγικής σχολής Αθηνών και του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ανάληψη της βελγικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το 2ο εξάμηνο του 2010.

Στη συνέχεια, έγινε αναφορά στις ενδιαφέρουσες ανασκαφές που πραγματοποιεί η σχολή στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχαιολογικές αρχές, στον Θορικό του Λαυρίου, στο Σίσι και τον Ίτανο της Κρήτης.
Στον Θορικό και ειδικότερα στον λόφο Βελατούρι οι βελγικές έρευνες έχουν αρχίσει από το 1963. Η περιοχή έχει μεγάλη αρχαιολογική σημασία. Στα γειτονικά αρχαία μεταλλεία του Λαυρίου γινόταν η εξόρυξη αργύρου, στον Θορικό, όμως, επραγματοποιείτο η προεργασία κατά την οποία εξασφαλιζόταν η ποσότητα του μετάλλου, που ήταν αναγκαία για την παραγωγή των αθηναϊκών νομισμάτων. Μια καλή σύνδεση με το προηγούμενο θέμα, καθώς κατά τις ανασκαφές του 1969 στον Θορικό από τη βελγική σχολή ανακαλύφθηκε ένας πολύ σημαντικός θησαυρός από νομίσματα, τα οποία παρουσιάστηκαν στην έκθεση, που έγινε στο Νομισματικό Μουσείο.
Κατά την παρουσίαση έγινε λόγος και για την αρχαία δεξαμενή, που έχει βρεθεί στη «βιομηχανική» ζώνη του Θορικού, η οποία ερευνήθηκε το 2010 για να αποκαλυφθεί σε πολύ μεγαλύτερο βάθος και μέγεθος από ό,τι είχε αρχικά θεωρηθεί. Δεν παραλείφθηκε, επίσης, η αναφορά στη μεταλλική κατασκευή, που τοποθετήθηκε στον μεγάλο μυκηναϊκό θολωτό τάφο της περιοχής από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, έργο πολύ σημαντικό για την προστασία του μνημείου.
Η ανασκαφή στον προϊστορικό οικισμό του Σισίου, που βρίσκεται στο Λασίθι της Κρήτης, συνεχίστηκε και το 2010. Οι πρώτες έρευνες στην περιοχή ξεκίνησαν το 1962 από τον Έλληνα αρχαιολόγο Κωστή Δαβάρα. Συστηματικές ανασκαφές άρχισαν το 2007 από τη βελγική σχολή υπό τον καθηγητή Γιαν Ντρίσεν (Jan Driessen). Στη θέση Μπούφος έχει βρεθεί μινωικός οικισμός με νεκρόπολη, εργαστήρια, οικήματα, καθώς και τμήμα ενός τεράστιου κυκλώπειου τείχους. Πρόκειται για σημαντική τοποθεσία καθώς, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, προστάτευε την είσοδο προς την ανατολική Κρήτη.
Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με τη διάλεξη της δρος Αθηνάς Τσιγαρίδα, καθηγήτριας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (ULΒ), η οποία μίλησε για τις ανασκαφές στην αρχαία Ίτανο και συγκεκριμένα για το αρχαϊκό κτίριο, που βρέθηκε κοντά στη νεκρόπολη. Κατά τη διάλεξη με τίτλο «Το αρχαϊκό κτίριο της βόρειας νεκρόπολης στον Ίτανο της Ανατολικής Κρήτης» («The Archaic building of the North Necropolis at Itanos - Eastern Crete»), η κ. Τσιγαρίδα αναφέρθηκε στη νεκρόπολη της περιοχής, που παρουσιάζει πολύ έντονη πυκνότητα, αλλά κυρίως στο κτίριο που χρησιμοποιήθηκε σε διάφορες φάσεις, από τον 7ο αι. π.Χ. -πιθανόν και τον 9ο αι. π.Χ.- έως τον 1ο π.Χ. αιώνα.
Κατά τις ανασκαφές βρέθηκαν κεραμικά, κυρίως από αγγεία που χρησιμοποιούνταν στα συμπόσια, γι’ αυτό και το κτίριο θα πρέπει να χρησιμοποιήθηκε -τουλάχιστον για κάποια περίοδο- ως ανδρώνας. Επίσης, ανακαλύφθηκαν δίσκοι, που χρησιμοποιούσαν αθλητές, συνεπώς το κτίριο θα πρέπει να είχε κάποια σχέση με αθλητικά γεγονότα.
Η αρχαία Ίτανος βρίσκεται κοντά στο Παλαίκαστρο, περίπου 1 χλμ. βόρεια από το Βάι και 26 χλμ. ανατολικά της Σητείας.
Η πόλη ιδρύθηκε από τους προϊστορικούς χρόνους, άκμασε κυρίως κατά την κλασσική και ρωμαϊκή περίοδο, ενώ υπήρξε μεγάλο διαμετακομιστικό λιμάνι κυρίως προς την Ανατολή. Η πρώτη ιστορική μαρτυρία για την πόλη προέρχεται από τον Ηρόδοτο, ο οποίος αναφέρει ότι το 630 π.Χ. οι Θηραίοι χρησιμοποίησαν έναν ψαρά από την Ίτανο για να τους οδηγήσει στη Λιβύη, όπου ίδρυσαν την Κυρήνη, έπειτα από σχετικό χρησμό του μαντείου των Δελφών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: