₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪ЭЄ₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

«Αγνώστω θεώ»

Του Δρ. ΚΩΣΤΑ ΒΙΤΚΟΥ


Έφαγα τον τόπο να βρω μια αρχαία φιλολογική μαρτυρία που να επιβεβαιώνει αυτά που γράφει ο Ευαγγελιστής Λουκάς (Πράξεις 17:23), ότι δηλ. ο Απόστολος Παύλος είδε στην Αθήνα βωμό αφιερωμένο στον Άγνωστο θεό. Το μόνο που κατάφερα να βρω είναι κάποιοι βωμοί αφιερωμένοι στους Άγνωστους θεούς, όχι στον Άγνωστο θεό.
 Ο περιηγητής Παυσανίας (2ος αι. μ.Χ.) μιλά για τέτοιους βωμούς στο Φάληρο της Αθήνας: «. . . βωμοί δε θεών τε ονομαζομένων Αγνώστων» (Αττικά 1.1.4). Κι όταν επισκέφτηκε την Ολυμπία, είδε κοντά στον μεγάλο βωμό του Ολυμπίου Διός έναν βωμό αφιερωμένο στους Άγνωστους θεούς: «Προς αυτώ δ’ εστίν Αγνώστων θεών βωμός» (Ηλειακά 1.14.8).
Αλλά και ο Φιλόστρατος (σύγχρονος του Παυσανία) κάνει λόγο για βωμούς στην Αθήνα, οι οποίοι ήσαν αφιερωμένοι στους Άγνωστους θεούς: «. . . . σωφρονέστερον γαρ το περί πάντων θεών ευ λέγειν και ταύτα Αθήνησιν, ού και αγνώστων δαιμόνων βωμοί ίδρυνται» (Βίος Απολλώνιου Τυανέως 6.3).

Από αρχαιολογικής κι επιγραφικής πλευράς, πάλι δεν κατάφερα να βρω μια μαρτυρία που να επιβεβαιώνει την ύπαρξη ναού ή ενεπίγραφου βωμού, που να σχετίζεται με τη λατρεία Άγνωστου θεού. Για ποιο λόγο λοιπόν κανένας αρχαίος Έλληνας συγγραφέας δεν αναφέρει το παραμικρό για βωμό στην Αθήνα, αφιερωμένο στον Άγνωστο θεό; Μήπως επειδή δεν υπήρχε;



ΧΟΝΤΡΑ ΨΕΥΔΗ
Μα θα μου πείτε: Καλά, δεν έχεις εμπιστοσύνη στον Ευαγγελιστή Λουκά; Είναι δυνατόν ένας «άνθρωπος του Θεού» να ψεύδεται; Πώς γαρ ου; Και οι Ευαγγελιστές άνθρωποι ήσαν και ενίοτε λάτρευαν το θείο ψέμα. Για παράδειγμα, ο Ευαγγελιστής Ματθαίος ψεύδεται, όταν βάζει τον βασιλιά Ηρώδη να σφάζει όλα τα αρσενικά παιδάκια (από δύο ετών και κάτω) της Βηθλεέμ και των περιχώρων: «και αποστείλας ανείλεν πάντας τους παίδας τους εν Βηθλεέμ και εν πάσι τοις ορίοις αυτής από διετούς και κατωτέρω» (2:16).
Το ότι η «σφαγή των νηπίων» είναι χοντρό ψέμα, συνάγεται από τις εξής παρατηρήσεις: α) Κανένας άλλος Ευαγγελιστής δεν μιλά για το θέμα αυτό. β) Κανένας ιστορικός του 1ου αι. μ.Χ. δεν αναφέρει τη σφαγή αυτή. γ) Κανένας δεν γνωρίζει πόσα νήπια πέρασαν από το μαχαίρι του Ηρώδη (οι Βυζαντινοί μιλούν για 14.000 νήπια, οι Σύριοι για 64.000, οι Κόπτες για 144.000, και οι Καθολικοί, αφού «φασκελοκουκούλωσαν» τους πιο πάνω γελοίους αριθμούς – και με το δίκιο τους, η Βηθλεέμ ήταν ένα μικρό, ασήμαντο χωριό – μιλούν για 6 έως 20 νήπια, εντός Βηθλεέμ, και λίγο πάνω από 12 στα περίχωρα). δ) Ο Ηρώδης δεν είχε κανένα λόγο να σφάξει τα νήπια της Βηθλεέμ, δεδομένου ότι βρισκόταν στο τέλος της μακρόχρονης βασιλείας του (πέθανε το 4 π.Χ.) και συνεπώς δεν κινδύνευε να χάσει τον θρόνο του εξαιτίας κάποιου παιδιού που θα μεγάλωνε, όταν αυτός θα ήταν ήδη πεθαμένος και πεταμένος!



ΑΣ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ . . .

1 σχόλιο:

TZINIS είπε...

«ΤΩ ΑΓΝΩΣΤΩ ΘΕΩ» ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ, ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΟΣ: Άγνωστους θεούς
Ποιός είναι αυτός που έκανε,
αυτόν που μας έκανε;;
ΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΝ ΥΠΕΧΕΙ....
ΛΟΓΟΥ ΕΓΩΙΣΜΟΥ: Προβλήματα επικοινωνίας και αποδοχής.
Όλες οι προτάσεις μας εκ προοιμίου, είναι υποτιμητικές για το ΕΓΩ (εγωισμό) των άλλων. Και συνήθως ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΝΤΑΙ.
Για να ΥΠΑΡΧΕΙ ένα ΠΡΑΓΜΑ, πρέπει να έχει ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ, αλλιώς δεν ΥΠΑΡΧΕΙ.
Υπάρχει η αντικειμενική και η υποκειμενική αλήθεια, και για να είναι αλήθεια ένα πράγμα πρέπει να ΜΗΝ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΩΣ ΨΕΜΑ είτε μας ΣΥΜΦΕΡΕΙ είτε όχι.
Δεν υπάρχει ΤΕΛΙΚΟΣ σκοπός στην σκοπιμότητα του κόσμου και της δημιουργίας!!! Υπάρχει μόνον ΑΡΧΙΚΟΣ σκοπός, κατασκευαστικός. ΤΑ ΠΑΝΤΑ (ΟΛΑ) ΜΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ από την φύση ή τον θεό αν θέλετε.
Δεν υπάρχει ΕΝΑΣ με στοιχειώδη λογική να αναρωτηθεί αν ο θεός της αγάπης, να είναι ποιο μαλάκας από ΕΜΑΣ; Και έκανε τα μικρόβια, τα βακτηρίδια, τους καταραμένους ιούς, να στραπατσάρουν την σοφία Του κλπ. Και χιλιάδες ή εκατομμύρια άνθρωποι πτηνά (πουλερικά) χοίροι επιχειρήσεις περιουσίες κλπ. Να χάνουν τη ζωή τους από την σοφία του την αγάπη του κλπ. Αηδίες; =Θεία δίκη.... -Ποιος στο είπα ρε καθίκι;

=Δυστυχώς: Υπάρχει θεός ΜΟΝΟΝ εκεί που υπάρχουν άνθρωποι.
=Θεός υπάρχει μόνον για παράλογους αγαθούς μ-βλάκες και απατεώνες
Θρησκευτικοπολιτικησυμφοροντοκαθαρματικότητα.
Υπάρχουν τρεις θεοί άσχετοι με το πώς τους θέλαμε: (1) Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΘΕΟΣ = η φύσης, δηλαδή, ο χώρος η ύλη η κίνηση (ανάγκη). (2) ΣΧΕΤΙΚΟΣ ΘΕΟΣ = Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ. (3) ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΣ ΘΕΟΣ = αυτόν που έκαναν οι άνθρωποι.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΙΣ ΘΕΟΙ:
@ Π Ρ Ο Σ: Α Γ Ι Ο Υ Σ Ν Τ Α Β Α Τ Ζ Η Δ Ε Σ (εν γνώση ή αγνοία.)
1) Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΘΕΟΣ = η φύσης, δηλαδή, ο χώρος η ύλη η κίνηση.
2) ΣΧΕΤΙΚΟΣ ΘΕΟΣ = Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ.
3) ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΣ ΘΕΟΣ = αυτόν που έκαναν οι άνθρωποι. Για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, τώρα (21 αιώνας) όμως δεν δικαιολογούνται. Περισσότερα για θεούς θρησκείες στις σελίδες:
http://users.otenet.gr/~tzinis/9-10-11-11b12.htm

Με εκτίμηση ΤΖΙΝΙΣ Χ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ http://users.otenet.gr/~tzinis E-mail: tzinis@otenet.gr =(Στη μαύρη λίστα;;;)
& ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ &1-&2-&3 κλπ. http://users.otenet.gr/~tzinis/30-laos.htm
# ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ φυσικής #1-#2-#3 κλπ. http://users.otenet.gr/~tzinis/FHYSICS-Gr.htm
# Β3 ΒΙΒΛΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ http://users.otenet.gr/~tzinis/B3-FYSIKH-gr.htm
& ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟ ΕΓΩΙΣΤΙΚΟ ΕΓΩ ΣΟΥ, ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΤΟΝ ΔΙΑΒΟΛΟ ΣΟΥ. http://users.otenet.gr/~tzinis/TO-EGO-MAS.htm