₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪ЭЄ₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

Η Google “έκλεβε” προσωπικά μας δεδομένα;

H Google "τα έκανε θάλασσα" παραδέχθηκε ο συνιδρυτής της Σεργκέι Μπριν, αναφερόμενος στην υποκλοπή προσωπικών δεδομένων κατά τη συλλογή στοιχείων για το Street View.
“κάναμε θάλασσα”. Αυτό δήλωσε ο συνιδρυτής της Google Σεργκέι Μπριν αναφερόμενος στην αποκάλυψη ότι τα ανά τον κόσμο αυτοκίνητα του Street View που συνέλεγαν στοιχεία για τις υπηρεσίες γεω-εντοπισμού της Google, συνέλεγαν "κατά λάθος" και προσωπικά δεδομένα που ανταλλάσσονταν μέσω ανοιχτών ασύρματων δικτύων.
"Το μόνο που έχω να πω είναι ότι τα θαλασσώσαμε", δήλωσε ο κ. Μπριν στους δημοσιογράφους στο Σαν Φρανσίσκο, κατά την ετήσια συνέλευση για την ανάπτυξη της εταιρείας. "Δεν πρόκειται να προσπαθήσω να δικαιολογηθώ".
Ο Μπριν εξήγησε ότι η Google εφάρμοζε "πολλούς εσωτερικούς ελέγχους", αλλά παραδέχθηκε ότι "προφανώς αυτό δεν εμπόδισε να συμβεί το λάθος αυτό" και ότι η εταιρεία του εφεξής θα θεσπίσει περισσότερους ελέγχους.
Την περασμένη Παρασκευή, με κείμενο που ανάρτησε στο μπλογκ της, η Google παραδέχθηκε ότι τα αυτοκίνητα του Street View που κυκλοφορούσαν για λογαριασμό της σε περισσότερες από τριάντα χώρες, τα τελευταία τρία χρόνια, συνέλεγαν και δεδομένα από τα ανοιχτά ασύρματα δίκτυα τα οποία ήταν στην ακτίνα λήψης τους, παρά το γεγονός ότι στα τέλη Απριλίου είχε διαβεβαιώσει τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές και την κοινή γνώμη πως δεν καταγράφει κανένα απολύτως δεδομένο που μεταφέρεται από τα ασύρματα δίκτυα που καταγράφονται στο Street View.
Παραδέχθηκε δηλαδή πως όντως έχουν συλλεγεί και δεδομένα από ανοιχτά ασύρματα δίκτυα Wi-Fi και όχι ότι έχουν καταγραφεί μόνο οι θέσεις τους, τα ονόματα τους (SSID) και οι φυσικές διευθύνσεις τους (MAC address), όπως ισχυριζόταν μέχρι τότε. Mε απλά λόγια, η Google μπορούσε να δει και να καταγράψει το email που έστελνε κάποιος μέσα από ένα ξεκλείδωτο ασύρματο δίκτυο.
Η ομολογία αυτή γίνεται ενώ ήδη η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει έρευνα, ύστερα από σχετική εισήγηση αμερικανών γερουσιαστών και ινστιτούτου προστασίας καταναλωτών, προκειμένου να αποφανθεί κατά πόσο συνιστά παραβίαση της ιδιωτικότητας η ενέργεια της Google να συλλέγει τα δεδομένα αυτά μέσω Wi-Fi, ενώ στην Ευρώπη οι αντίστοιχες αρχές της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας ξεκίνησαν ήδη παρόμοιες έρευνες για το ίδιο ζήτημα.
Συγκεκριμένα, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Γερμανίας ερευνά ήδη το ζήτημα τον τελευταίο μήνα, ενώ στη Γαλλία, η Εθνική Επιτροπή Πληροφορικής και Δικαιωμάτων (CNIL) ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι ξεκίνησε αντίστοιχη έρευνα. Στην Ιταλία, ο ιταλικός οργανισμός για την προστασία της ιδιωτικότητας άνοιξε επίσης έρευνα για τις πρακτικές της Google "με σκοπό να διαπιστώσει εάν η διαχείριση των δεδομένων ήταν νόμιμη και θεμιτή".

Δεν υπάρχουν σχόλια: