₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪ЭЄ₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

Συμφωνία για την αποπληρωμή των νοσοκομειακών χρεών

Για την εξόφληση των χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές μίλησαν οι Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους την Τρίτη (15/6).

Αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης ήταν η καταρχήν συμφωνία για σταδιακή εξόφληση των χρεών των νοσοκομείων ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στις προμήθειες. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε πως θα ακολουθήσει διακανονισμός ύστερα από την εξόφληση χρεών για το 2005, 2006 και κάποιους μήνες του 2007. Ο διακανονισμός θα αφορά:


Τα υπόλοιπα από τις οφειλές του 2005 και 2006 ύψους 245 εκατ. ευρώ πρόκειται να εξοφληθούν άμεσα σε μετρητά.
Οφειλές ύψους 1,1 δισ. ευρώ για το 2007 θα εξοφληθούν με άτοκα ετήσια ομόλογα ενώ οι αντίστοιχες ύψους 2,2 δισ. ευρώ του 2008 θα αποπληρωθούν με άτοκα διετή ομόλογα.
Επιπλέον, οφειλές ύψους 2,05 δισ. ευρώ του 2009 πρόκειται να αποπληρωθούν με άτοκα τριετή ομόλογα.
Ακόμη, πάρθηκε η απόφαση να εξοφληθούν σε μετρητά οφειλές ύψους 100 εκατ. ευρώ της περιόδου 2007-2008 που αντιστοιχούν σε 300.000 ευρώ ανά επιχείρηση στο χώρο των προμηθειών των νοσοκομείων.
Τα ομόλογα είναι διαπραγματεύσιμα και υπάρχει η δυνατότητα να ρευστοποιηθούν από τα τραπεζικά ιδρύματα ενώ οι οφειλές που είχαν απορριφθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο θα νομιμοποιηθούν.
"Ξοφλήσαμε χρέη πολλών ετών και αφήνουμε πίσω διαδικασίες σε βάρος των ασθενών, νοσοκομείων και Ελλήνων πολιτών", είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Αντίστοιχα η υπουργός Υγείας κ. Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε πως "η κυβέρνηση ανέλαβε τις ευθύνες της, πρέπει όλοι να τις αναλάβουν με άμεση ομαλοποίηση των συνθηκών προμηθειών στα νοσοκομεία. Η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από τα αρμόδια όργανα των εμπλεκόμενων φορέων".

Δεν υπάρχουν σχόλια: